Hakijalle

Harkintaan perustuva haku

Voit hakea kaikkiin ammatillisiin hakutoiveisiisi harkintaan perustuvan valinnan kautta. Se edellyttää, että sinulla on jokin erityinen syy, johon haluat vedota.

Yhteishaun harkintaan perustuva haku ja valinta

Ammatillisen koulutuksen järjestäjä voi valita erityisen syyn perusteella enintään 30 % kuhunkin hakukohteeseen otettavista opiskelijoista valintapistemääristä riippumatta.

Hakijan erityisiä henkilökohtaisia syitä voivat olla

 • oppimisvaikeudet
 • sosiaaliset syyt
 • koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet
 • riittämätön tutkintokielen kielitaito
 • yksilöllistetty oppimäärä matematiikassa ja äidinkielessä.

Harkintaan perustuvaa valintaa voi käyttää kaikissa ammatillisen koulutuksen hakukohteissa, lukuun ottamatta tutkintoja, joiden opiskelijavalinnassa käytetään koulutuksen järjestäjän omaa koetta.

Hakuohjeet ja valinta

 1. Varmista opinto-ohjaajasi tai muun ohjaajan kanssa, että sinulla on erityinen syy/peruste hakea harkintaan perustuvassa haussa.
 2. Täytä Opintopolun yhteishakulomake
  • Merkitse Opintopolun hakulomakkeeseen, että haet harkintaan perustuvassa valinnassa.
  • Tulosta valmis Opintopolun yhteishakulomake.
 3. Täytä harkintaan perustuvan haun liitelomake. Lataa lomake tästä
 4. Lähetä tuloste Opintopolun yhteishakulomakkeesta, harkintaan perustuvan haun liitelomake, viimeinen koulutodistuksesi sekä hakua tukevat liitteet oppilaitokseen Wilma-asiointina tai toimittamalla liitteet postitse oppilaitokseen 19.4.2024 mennessä osoitteella: Forssan ammatti-instituutti, Harkintaan perustuva haku, PL 12, 30101 Forssa.
 5. Jos haet useampaan Forssan ammatti-instituutin koulutukseen, asioi vain yhdellä Wilma-asiointilomakkeelle tai toimita postitse vain yhdet liitteet.  
 6. Saat maalis-huhtikuussa kutsun haastatteluun, joka on huhti-toukokuussa. Tiedon valinnasta saat Yhteishaun valmistuttua kesäkuussa 2024.

Harkintaan perustuvassa haussa hakeneet kutsutaan erikseen ensisijaisen hakukohteen haastatteluun sähköpostilla. Ala-ikäisen hakijan huoltaja kutsutaan mukaan haastatteluun. Täydentäviä liitteitä voidaan tuoda mukana haastatteluun, joka pidetään toukokuussa.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja etsitään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut.

Ota yhteyttä