Opiskelijalle

Opiskelu ja kestävä kehitys

Kestävä kehitys on yksi oppilaitoksemme tärkeimmistä teemoista ja näkyy myös sinun opinnoissasi kaiken aikaa.

Kestävän kehityksen edelläkävijä

Kestävä kehitys on Forssan ammatti-instituutissa yksi strateginen painopistealue ja nostettu esille vahvasti myös arvoissa. Olemme kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edelläkävijä mitä tulee suomalaiseen ammatilliseen koulutukseen. Meillä tehdään paljon näiden asioiden hyväksi ja vaikka se ei aina näy, on se koko ajan läsnä arjessamme. Se on sisäänkirjoitettu myös sinun opintoihisi jonka myötä myös sinusta tulee valmistuessasi vastuullinen oman alasi ammattilainen.

Tälle sivulle on koottu asioita joita teemme kestävään kehitykseen sekä vastuullisuuteen liittyen ja jotka saattavat kiinnostaa sinua opiskelijana. Jos asia kiinnostaa vielä enemmän, löydät lisätietoa Tietoa meistä > Vastuullisuussivulta. Jos taas olet kiinnostunut syventämään omaa kestävän kehityksen osaamistasi, lisätietoa löydät Kestävän kehityksen opinnot -sivulta.

Kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä on vuodesta 2014 alkaen kehittänyt aktiivisesti kestävän kehityksen mukaista toimintaansa OKKA-säätiön (opetus-, rahoitus- ja koulutusalojen säätiö) oppilaitosten kestävän kehityksen toimintajärjestelmän mukaisesti. Oppilaitoksemme on ensimmäisen Suomessa, jolle on myönnetty Kestävä tulevaisuus oppilaitoksessa -sertifikaatti. Ensimmäinen oppilaitoksen kestävän kehityksen sertifikaatti on myönnetty elokuussa 2015 liiketalouden ja kaupan sekä tieto- ja viestintätekniikan aloille ja tammikuussa 2019 nuo alat uusinta-auditoitiin kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Oppilaitoksen toisen sertifikaatin  sai joulukuussa 2016 matkailu-, ravitsemis- ja talousala. Vuonna 2017 sertifioitiin tekniikan alat. Sertifiointi huipentui helmikuussa 2021, kun oppilaitoksellemme myönnettiin ensimmäisenä Suomessa OKKA-säätiön Kestävän tulevaisuuden sertifikaatti.

Kestävän kehityksen opetuksen tukena käytetään esim. ympäristöosaaminen ja kestävä kehitys -koulutuspäiviä, Ympäristöosaava.fi -verkkosivustoa ja sen materiaaleja sekä kestävä kehitys -moodlekurssia. Monilla aloilla opintojen tueksi työssäoppimisjaksoille on kehitetty tutkinnon osittain kestävään kehitykseen liittyvät oppimistehtävät, joiden tavoitteena on saada opiskelija ymmärtämään kestävän kehityksen sosiaaliset, taloudelliset, ekologiset ja kulttuuriset näkökulmat.

Toimintaamme ohjaa kestävän kehityksen toimintaohjelma ja kestävän kehityksen vuosikello. Muita esimerkkejä miten se näkyy myös opiskelijoidemme arjessa:

  • hävikki- ja energiansäästöviikot
  • yhden lautasen malli ruokailussa, hävikkiruokavaaka, hävikkiruoan myynti
  • monipuolinen kierrätys ja kiertotalous, materiaalien uudelleenkäyttö
  • biokaasuautojen käyttö
  • mahdollisuus osallistua oppilaitoksen kehittämiseen kehittämisryhmien ja projektien kautta

Opiskelijaedustus kehitystyössä

Meillä on aktiivinen kestävän kehityksen työryhmä Fai Green, jossa on myös opiskelijaedustus. Oletko kiinnostunut osallistumaan kestävän kehityksen toimintaan ja kehitystyön suunnitteluun? Ota yhteyttä koordinaattoriin Leena Liukkoseen ja järjestetään asia.

Fain kestävän kehityksen polku


Fain ympäristöopas

Lataa FAIn Ympäristöopas suomeksi | Ympäristöopas selkokielellä | Environmental Guide


Koulutusalojen osaamislupaukset

Jokainen koulutusalamme on antanut vastuullisuus- ja kiertotalousosaamislupauksen.


LHKK:n Vastuullisuusohjelma

Vastuussa hyvästä tulevaisuudesta – lupaamme toimia vastuullisesti, vähentää energiankulutustamme ja jätteiden määrää sekä kasvattaa hiilikädenjälkeämme.



Ekokompassi-sertifikaatti

Lataa Ekokompassi-sertifikaatti


Astetta alemmas