Forssan ammatti-instituutin alakohtaiset vastuullisuus- ja kiertotalousosaamislupaukset
Osaa käyttää nosto-ovia energiatehokkaasti ja taloudellisesti
Käyttää asianmukaisia suojaimia työskentelyssä.
Osaa käyttää ajoneuvonostimia työturvallisesti ja ergonomisesti.
Käyttää pakokaasuimuria aina kun mahdollista, jotta kukaan työyhteisöstä ei altistu pakokaasupäästöille.
Varmistaa, että ajoneuvon pakokaasupäästöt ovat lakien ja asetusten mukaiset.
Osaa arvioida, milloin on tarkoituksenmukaista käyttää huollossa ja korjauksessa b-osia.
Osaa perustella asiakkaalle huoltojen ja korjausten hyödyllisyyden ajoneuvon elinkaaren kannalta.
Varmistaa toiminnallaan tehokkaan, taloudellisen kierrätyksen ja jätteiden lajittelun, sekä minimoi syntyvän jätteen määrää.
Osaa annostella kemikaalit oikein.
Osaa huolehtia työympäristönsä järjestyksestä ja siisteydestä.
Ei kiusaa ketään ja puuttuu välittömästi, jos huomaa kiusaamista työyhteisössä.
Puuttuu välittömästi havaitsemiinsa terveys- tai työturvallisuusriskeihin.
Osaa sammuttaa turhat valot ja sähkölaitteet.
Osaa säätää huoneilman sopivaksi, jos se on mahdollista tehdä.
Osaa lajitella ja kierrättää työssään syntyvät jätteet.
Osaa huolehtia omasta ergonomiastaan.
Osaa tuotekierron ja vähentää hävikkiä.
Osaa kohdella työtovereita ja asiakkaita, toiset huomioon ottaen.
Osaa lukea tuoteselosteet ja sitä kautta löytää asiakkaalle oikean tuotteen.
Tietää tietosuojalainsäädännön käytänteet.
Osaa käyttää työvälineohjelmia ja viestintävälineitä mahdollisimman paperittomasti.
Osaa yleisimmät ympäristömerkit.
Osaa sammuttaa turhat valot ja sähkölaitteet.
Osaa säätää huoneilman sopivaksi, jos se on mahdollista tehdä.
Osaa lajitella ja kierrättää työssään syntyvät jätteet.
Osaa huolehtia omasta ergonomiastaan ja ymmärtää vapaa-ajan merkityksen työssäjaksamiseen.
Toimii vastuullisesti kaluston ja välineiden kanssa.
Käyttää materiaaleja tehokkaasti ja osaa valita materiaalit oikeaan käyttötarkoitukseen.
Osaa käyttää työvälineohjelmia ja viestintävälineitä mahdollisimman paperittomasti.
Osaa tehdä järkevät ja kestävät hankinnat, eikä trendien mukaan.
Ymmärtää laadukkaan työnjäljen ja elinikäisen oppimisen merkityksen.
Osaa kohdella työtovereita ja asiakkaita, toiset huomioon ottaen.
Tuntee sopimuskäytännöt, tekijänoikeudet, tietosuojan ja salassapitovelvollisuuden merkityksen alalla.
Osaa yleisimmät ympäristömerkit.
Osaa lastata keramiikkauunit taloudellisesti.
Osaa lajitella ja kierrättää keramiikan valmistusprosesseissa syntyvän hävikkisaven ja käyttää uusiomassoja harjoitustöiden valmistukseen.
Noudattaa ammattialan työturvallisuusohjeita ja osaa käsitellä turvallisesti raaka-aineita ja lajitella valmistuksessa syntyviä jätteitä.
Ottaa tasa-arvoisesti muut huomioon.
Pitää osaltaan huolta työtilojen ja -välineiden siivouksesta ja huollosta.
Ymmärtää laadun ja tuotevastuun merkityksen ja osaa valita massat ja lasitteet valmistettavan tuotteen käyttötarkoituksen perusteella.
Osaa käyttää vaihtelevia ergonomisia työasentoja tuotevalmistuksen eri vaiheissa.
Osaa käyttää tiedon hankinnassa nykyteknologiaa sekä sosiaalisen median kanavia huomioiden tekijänoikeuslain velvoitteet.
Osaa seurata ja säätää kiinteistön energian kulutukseen liittyviä laitteita: sähkö ja vesi.
Osaa käyttää kiinteistöalan koneita energiatehokkaasti.
Osaa tarkkailla kiinteistöjen kuntoa ja huoltaa niitä säännöllisesti.
Osaa itse toimia energiaa ja vettä säästäen.
Osaa toimia ergonomisesti kiinnittäen huomiota työasentoihin ja työvälineisiin vaihtelevissa työtilanteissa.
Osaa kohdella työtovereita ja asiakkaita toiset huomioon ottaen.
Osaa tehdä vastuullisia raaka-ainevalintoja niin, että hän huomioi sesongin sekä tuotannon vastuullisuuden ja kotimaisuuden.
Osaa käyttää raaka-ainetta kustannustehokkaasti niin, että hän välttää käsittelyssä syntyvää hävikkiä
Ymmärtää oikeiden työskentelyasentojen vaikutuksen omaan jaksamiseen
Osaa käyttää koneita ja laitteita energiatehokkaasti. Esimerkiksi ei lämmitä uunia turhaan, pesee täysiä koneellisia tiskiä, osaa laittaa lämpölaitteet oikeaan aikaan päälle ja pois
Osaa käyttää vettä kaikissa toiminnoissaan kestävästi ja lämmintä vettä vain tarvittaessa
Ymmärtää kiertotalouden perusteita alalla. Esimerkkeinä jätteen, lämmön ja veden hyötykäyttöönoton
Osaa alakohtaiset ympäristömerkit. Esimerkiksi joutsenmerkki, luomu, MSC, ASC
Osaa kierrättää ruoanvalmistuksessa syntyvän jätteen ja tuntee myös kierrätyksen periaatteita esimerkiksi laitteiden kierrättämisen osalta.
tuntee ympäristöystävällisen kemikaalin käytön. Ei käytä turhan vahvoja kemikaaleja tarpeettomasti sekä valitsee oikean kemikaalin oikeaan käyttötarkoitukseen
Osaa kohdata jokaisen asiakkaan sekä työyhteisön jäsenen kunnioittavasti ja tasavertaisesti, on palvelualtis ja osaa toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Hallitsee materiaalin käytön tehokkaasti, huomioiden esim. levyjen nestauksen.
Osaa kierrättää syntyvän ylijäämämateriaalin oikein.
Osaa käyttää säästeliäästi kemikaaleja, jotka ovat turvallisia niin käyttäjille kuin ympäristölle.
Osaa hitsata välttämättömät, mutta ei ylimääräistä. Osaa tarkastaa/ korjata kaasujen vuodot pois pulloista ja säätää paineet kohdalleen.
Hallitsee työkalujen oikeanlaisen käytön, jotta koneet kestävät kauemmin.
Osaa optimoida työstöajan ohjelmointivaiheessa, jotta sähköä kuluu vähemmän.
Osaa huomioida ergonomian työskentelyssä.
Osaa toimia työturvallisuusmääräykset huomioiden ryhmän jäsenenä.
Ymmärtää sosiaalinen yhteenkuuluvuuden merkityksen ja osaa toimia ryhmässä.
Huomio etiikan tuotteiden valmistuksessa ja asiakkaan kohtaamisessa.
Osaa tehdä vastuullisia hankintoja ja ymmärtää elinkaariajattelun.
Osaa toimia hygieenisesti ja aseptiikan perusteiden mukaisesti
Ymmärtää vastuullisen yritystoiminnan merkityksen.
Osaa valita vastuulliset yhteistyökumppanit.
Osaa valita asiakkaan tarpeiden mukaiset hoitopalvelut ja tuotteet.
Osaa laskea materiaalikulut jokaiselle hoitopalvelulle sekä osaa käyttää tuotteita taloudellisesti.
Osaa toimia työssään ergonomisesti.
Ymmärtää vaitiolovelvollisuuden merkityksen.
Osaa lajitella jätteet oikein.
Osaa kohdata asiakkaan ja ymmärtää vuorovaikutustaitojen ja tiimityöskentelytaitojen merkityksen.
Toimii vastuullisesti tuotantokaluston- ja välineiden kanssa.
Osaa työskennellä ergonomisesti erilaisissa työskentely- ja kuvaustilanteissa erilaisia välineitä hyödyntäen.
Käyttää materiaaleja tehokkaasti ja osaa valita materiaalit oikeaan käyttötarkoitukseen.
Ymmärtää laadukkaan työnjäljen ja elinikäisen oppimisen merkityksen.
Ymmärtää aikatauluissa pysymisen ja laadukkaan asiakaspalvelun merkityksen taloudellisesti kannattavan liiketoiminnan perustana.
Osaa oman osaamisensa esittelyn ja osaa luoda monipuolisen portfolion.
Ymmärtää etiikan merkityksen alalla.
Tuntee sopimuskäytännöt, tekijänoikeudet, tietosuojan ja salassapitovelvollisuuden merkityksen alalla.
Ymmärtää vastuullisen yritystoiminnan vaatimukset.
Osaa tehdä järkevät ja kestävät hankinnat, eikä trendien mukaan.
Ymmärtää kiertotalouden merkityksen alalla.
Ymmärtää vapaa-ajan merkityksen työssäjaksamiseen.
Osaa havainnoida, dokumentoida ja tukea eri ikäisten ihmisten kasvua, kehitystä ja toimintakykyä tarkoituksenmukaisin menetelmin.
Osaa kohdata jokaisen asiakkaan ja hänen läheisensä sekä työyhteisön jäsenet kunnioittavasti ja tasavertaisesti, on palvelualtis ja osaa toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Osaa ottaa työssään huomioon hygienia- ja aseptiikkaohjeistukset ja osaa käyttää hoitotarvikkeita, kemikaaleja ja kertakäyttötuotteita harkitusti.
Osaa minimoida työssään syntyvän hoitotarvike-, ruoka- ja lääkejätteen määrää, osaa lajitella jo syntyneen jätteen asianmukaisesti.
Osaa toimia ergonomisesti kestävällä tavalla kiinnittäen huomiota työasentoihin vaihtelevissa työtilanteissa.
Osaa käyttää teknologisia apuvälineitä ja ohjata asiakasta niiden käytössä ja osaa ottaa huomioon tulevaisuuden ja tekniikan kehityksen.
Osaa toimia energiaa ja vettä säästäen.
Osaa kierrättää.
Osaa tehdä vastuullisia raaka-ainehankintoja.
Osaa käyttää raaka-ainetta kustannustehokkaasti, välttämällä hävikkiä.
Osaa käyttää vettä kaikissa toiminnoissaan kestävästi (säästäen) sekä lämmintä vettä vain tarvittaessa.
Osaa käyttää koneita ja laitteita energiatehokkaasti.
Tuntee ympäristöystävälliset kemikaalit, osaa valita oikeat kemikaalit oikeaan käyttötarkoitukseen sekä annostella ne oikein.
Ymmärtää työskentelyasentojen vaikutuksen omaan jaksamiseen.
Ymmärtää kiertotalouden merkityksen elintarvikealalla. Esimerkkeinä jätteen, lämmön ja veden hyötykäyttöönotto.
Osaa kohdata jokaisen asiakkaan sekä työyhteisön jäsenen kunnioittavasti ja tasavertaisesti, on palvelualtis ja osaa toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Hallitsee materiaalin käyttö siten, että tuotteen mitat huomioiden käytetään materiaalia tehokkaasti. Huomioidaan esim. levyjen nestaus.
Osaa käyttää säästeliäästi kemikaaleja, jotka ovat turvallisia niin käyttäjille kuin ympäristölle.
Osaa hitsauksessa huomioida, että hitsataan välttämättömät, mutta ei ylimääräisiä. Osaa tarkastaa/ korjata kaasuvuodot pois pulloista ja säätää paineet kohdalleen.
Hallitsee työkalujen oikeanlaisen käytön, jotta ne eivät rikkoudu ennenaikaisesti. Tällä säästyy energiaa ja luonnonvaroja. Käyttää oikeita asetuksia koneissa, niin että koneet kestävät kauemmin.
Osaa huomioida ergonomian työskentelyssä.
Osaa toimia työturvallisuusmääräykset huomioiden ryhmän jäsenenä.
Ymmärtää sosiaalinen yhteenkuuluvuuden merkityksen ja osaa toimia ryhmässä.
Huomio etiikan tuotteiden valmistuksessa ja asiakkaan kohtaamisessa.
Liikkuu luonnossa jokamiehenoikeuksia ja retkietikettiä noudattaen.
Välttää jätteiden syntymistä ja lajittelee syntyvät jätteet oikein myös maasto-olosuhteissa.
Toimii kiertotalouden periaatteita noudattaen.
Tuntee luontoalan toimintaympäristöt; kansallispuisto, luonnonpuisto, retkeilyalue, erämaa-alue ja niiden käyttöön liittyvän keskeisen lainsäädännön.
Ymmärtää mitä ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen, kulttuurinen kestävä kehitys luontoalalla tarkoittaa.
Tuntee opastukseen valitsemansa toimintaympäristön luontoarvot, joista kertoo sujuvasti asiakkaalle / asiakasryhmälle.
Suunnittelee ympäristövastuullisia luontoliikuntapalveluja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Toteuttaa suunnittelemiinsa luontopalveluihin eräruokailua ympäristövastuullisesti, paikallisia raaka-aineita / lähiruokaa hyödyntäen.
Opastaa asiakkaita toimimaan luonnossa vastuullisesti jokamiehenoikeuksia, retkietikettiä ja turvallisuutta noudattaen.
Osaa tehdä työsuunnitelman ennen työn aloittamista.
Osaa valita oikeat tuotteet/materiaalit ilman hävikin tulemista ja kiinnittää huomion tuotteen elinkaareen.
Ymmärtää energiatehokkuuden merkityksen työkohteissa ja työsalissa.
Ymmärtää työturvallisuuden tärkeyden ja osaa käyttää henkilökohtaisia suojaimia sekä ymmärtää käyttöturvallisuustiedotteen tarkoituksen.
Huolehtii työympäristön siisteydestä ja ymmärtää jätteiden lajittelun merkityksen.
Toimii työmaalla ergonomisesti työtä tehdessä sekä nostaessa.
Kunnioittaa muita ihmisiä ja omaa hyvän kuuntelemisen taidon. Opiskelija kunnioittaa koulun ja työpaikan toimintaohjeita.
Tuntee kiertotalouden ja vastuullisuuden periaatteet.
Tuntee sosiokulttuurisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden periaatteet.
Osaa kohdata asiakkaan kunnioittavasti ja tasavertaisesti, on palvelualtis ja osaa toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Osaa käyttää monia digitaalisia alustoja työnsä välineenä.
Osaa alakohtaiset ympäristömerkit.
Huomioi työssään tasa-arvon, ihmisoikeudet ja hyvinvoinnin edistämisen.
Tuntee esteettömän matkailun periaatteita.
Tunnistaa kulttuuriperinnön huolenpidon tärkeyden ja tuntee paikallisen palvelujen käytön tärkeyden.
Tuntee ympäristöystävällisten ja hajuttomien kemikaalien käytön.
Osaa ehkäistä jätteensynnyn sekä kierrättää syntyvän jätteen.
Osaa tietosuojalainsäädännön käytänteet.
Osaa kohdata asiakkaan ja ymmärtää vuorovaikutustaitojen ja tiimityöskentelytaitojen merkityksen.
Toimii vastuullisesti tuotantokaluston- ja välineiden kanssa.
Osaa työskennellä ergonomisesti erilaisissa työskentely- ja kuvaustilanteissa erilaisia välineitä hyödyntäen.
Käyttää materiaaleja tehokkaasti ja osaa valita materiaalit oikeaan käyttötarkoitukseen.
Ymmärtää laadukkaan työnjäljen ja elinikäisen oppimisen merkityksen.
Ymmärtää aikatauluissa pysymisen ja laadukkaan asiakaspalvelun merkityksen taloudellisesti kannattavan liiketoiminnan perustana.
Osaa oman osaamisensa esittelyn ja osaa luoda monipuolisen portfolion.
Ymmärtää etiikan merkityksen alalla.
Tuntee sopimuskäytännöt, tekijänoikeudet, tietosuojan ja salassapitovelvollisuuden merkityksen alalla.
Ymmärtää vastuullisen yritystoiminnan vaatimukset.
Osaa tehdä järkevät ja kestävät hankinnat, eikä trendien mukaan.
Ymmärtää kiertotalouden merkityksen alalla.
Ymmärtää vapaa-ajan merkityksen työssäjaksamiseen.
Osaa sammuttaa turhat valot ja sähkölaitteet.
Osaa säätää huoneilman sopivaksi, jos se on mahdollista tehdä.
Osaa lajitella ja kierrättää työssään syntyvät jätteet.
Osaa huolehtia omasta ergonomiastaan.
Osaa tuotekierron ja vähentää hävikkiä.
Osaa kohdella työtovereita ja asiakkaita, toiset huomioon ottaen.
Osaa lukea tuoteselosteet ja sitä kautta löytää asiakkaalle oikean tuotteen.
Tietää tietosuojalainsäädännön käytänteet.
Osaa käyttää työvälineohjelmia ja viestintävälineitä mahdollisimman paperittomasti.
Osaa yleisimmät ympäristömerkit.
Osaa ottaa vastuun tekemästään työstä.
Osaa ymmärtää tuotevastuun merkityksen.
Osaa tiedostaa laadun ja visuaalisuuden merkityksen tekemisessään.
Osaa toimia kustannustehokkaasti.
Osaa toimia asiakaslähtöisesti ja suunnitelmallisesti.
Osaa tunnistaa ja käyttää alan eri materiaaleja ja valmistustekniikoita.
Osaa valita oikeat työvälineet ja laitteet työskentelyynsä.
Osaa noudattaa työturvallisuusohjeita.
Osaa huolehtia omasta ergonomiastaan.
Osaa huolehtia oikeasta valaistuksesta työpisteellään.
Osaa lajitella ja kierrättää työssään syntyvät jätteet.
Osaa tunnistaa alakohtaiset ympäristömerkit.
Osaa havainnoida, dokumentoida ja tukea eri ikäisten ihmisten kasvua, kehitystä ja toimintakykyä tarkoituksenmukaisin menetelmin.
Osaa kohdata jokaisen asiakkaan ja hänen läheisensä sekä työyhteisön jäsenet kunnioittavasti ja tasavertaisesti, on palvelualtis ja osaa toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Osaa ottaa työssään huomioon hygienia- ja aseptiikkaohjeistukset ja osaa käyttää hoitotarvikkeita, kemikaaleja ja kertakäyttötuotteita harkitusti.
Osaa minimoida työssään syntyvän hoitotarvike-, ruoka- ja lääkejätteen määrää, osaa lajitella jo syntyneen jätteen asianmukaisesti.
Osaa toimia ergonomisesti kestävällä tavalla kiinnittäen huomiota työasentoihin vaihtelevissa työtilanteissa.
Osaa käyttää teknologisia apuvälineitä ja ohjata asiakasta niiden käytössä ja osaa ottaa huomioon tulevaisuuden ja tekniikan kehityksen.
Osaa toimia energiaa ja vettä säästäen.
Osaa kierrättää ja lajitella jätteet.
Osaa annostella puhdistusaineliuoksen oikein ja ymmärtää sen merkityksen.
Osaa käyttää puhtausalan koneita energiatehokkaasti.
Osaa toimia energiaa ja vettä säästäen.
Osaa toimia ergonomisesti kiinnittäen huomiota työasentoihin ja työvälineisiin vaihtelevissa työtilanteissa.
Osaa kohdella työtovereita ja asiakkaita toiset huomioon ottaen.
Osaa patteriventtiilinvaihtotyön ja osaa asettaa esisäädön. Opiskelija ymmärtää esisäädön merkityksen energiansäästöön ja asumisviihtyisyyteen.
Osaa huoltaa hanan ja säätää hanan virtaamat oikeiksi. Opiskelija ymmärtää veden kulutuksen ja säädön vaikutuksen kustannuksiin.
Osaa ilmastointikoneiden käytön ja niiden merkityksen viihtyisyyteen ja energian kulutukseen ja kulutuksen optimointiin.
Osaa havainnoida lvi-laitteiden ikää ja toimintakuntoa.
Käyttää työssään materiaaleja tehokkaasti ja osaa valita materiaalit oikeaan käyttötarkoitukseen.
Ymmärtää kiertotalouden merkityksen alalla.
Osaa suunnitella työtään ja toimia työtehtävässään projektin vastuunjaon ja tavoitteiden mukaisesti.
Osaa muokata eri toimialojen suunnitelma-asiakirjoja suunnitteluohjelmistoilla sekä hyödyntää ja käyttää eri toimialojen tietomalleja työssään.
Ymmärtää aikatauluissa pysymisen merkityksen työssään.
Ymmärtää vastuullisen yritystoiminnan merkityksen alalla.
Osaa kohdata asiakkaan ja ymmärtää vuorovaikutustaitojen ja tiimityöskentelyn merkityksen.
Ymmärtää ergonomian merkityksen työskentelyssään.
Ymmärtää vapaa-ajan merkityksen työssäjaksamisessa.
Ymmärtää sosiaalisen yhteenkuuluvuuden merkityksen ja osaa toimia ryhmässä.
Ymmärtää liiketunnistimen merkityksen energian säästössä ja ymmärtää arvioida sen hyödyt kohteessa.
Osaa käyttää kello- ja hämäräkytkimiä valaistuksen tai lämmityksen ohjaukseen.
Osaa aurinkopaneelien hyödyt sekä haitat ja tietää pääpiirteet niiden toiminnasta.
Osaa ajatella energian säilyttämisen merkityksen.
Osaa kiinnittää huomiota tuotteen elinkaareen ja laatuajatteluun.
Osaa ajatella vaihtoehtoisia energiatehokkaita lämmitysmuotoja.
Ymmärtää työturvallisuuden, sähköturvallisuuden ja sähkötyöturvallisuuden merkityksen.
Osaa tehdä työsuunnitelman ennen työn aloittamista.
Osaa valita oikeat tuotteet/materiaalit ilman hävikin tulemista ja kiinnittää huomion tuotteen elinkaareen.
Ymmärtää energiatehokkuuden merkityksen työkohteissa ja työsalissa ja osaa käyttää koneita ja laitteita energiatehokkaasti. Osaa hyödyntää esim lämpökameraa.
Ymmärtää työturvallisuuden tärkeyden ja osaa käyttää henkilökohtaisia suojaimia sekä ymmärtää käyttöturvallisuustiedotteen tarkoituksen.
Huolehtii työympäristön siisteydestä ja ymmärtää jätteiden lajittelun merkityksen.
Toimii työmaalla ergonomisesti työtä tehdessä sekä nostaessa.
Hyödyntää älyteknologiaa, ja ymmärtää VR-lasien käytön turvakävelyssä.
Ymmärtää kuljetusten ja liikkumisen merkityksen hiilijalanjäljen pienentämisessä.
Kunnioittaa muita ihmisiä ja omaa hyvän kuuntelemisen taidon. Opiskelija kunnioittaa koulun ja työpaikan toimintaohjeita.
Osaa tehdä vastuullisia raaka-ainevalintoja niin, että hän huomioi sesongin sekä tuotannon vastuullisuuden ja kotimaisuuden.
Osaa käyttää raaka-ainetta kustannustehokkaasti niin, että hän välttää käsittelyssä syntyvää hävikkiä
Ymmärtää oikeiden työskentelyasentojen vaikutuksen omaan jaksamiseensa
Osaa käyttää koneita ja laitteita energiatehokkaasti. Esimerkiksi pesee täysiä koneellisia tiskiä, osaa laittaa lämpö/ kylmälaitteet oikeaan aikaan päälle ja pois
Osaa käyttää vettä kaikissa toiminnoissaan kestävästi ja lämmintä vettä vain tarvittaessa
Osaa alakohtaiset ympäristömerkit. Esimerkiksi joutsenmerkki, luomu, Fairtrade
Osaa kierrättää työssään syntyvän jätteen ja tuntee myös kierrätyksen periaatteita esimerkiksi laitteiden kierrättämisen osalta.
tuntee ympäristöystävällisen kemikaalin käytön. Ei käytä turhan vahvoja kemikaaleja tarpeettomasti sekä valitsee oikean kemikaalin oikeaan käyttötarkoitukseen
Osaa kohdata jokaisen asiakkaan sekä työyhteisön jäsenen kunnioittavasti ja tasavertaisesti, on palvelualtis ja osaa toimia vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.
Ymmärtää kulttuurien eroavaisuuksia ja osaa toimia kunnioittavasti eri kulttuureja kohtaan.
Ottaa huomioon asiakas- ja työturvallisuuden työssään
Osaa kuljettaa torninosturia säädösten ja määräysten mukaan.
Noudattaa työssään nosturin käyttöohjeita.
Tekee työnsä ammattilaisen joutuisuudella.
Tuntee nostoapuvälineet ja osaa erilaiset taakan kiinnitystavat.
Tunnistaa nostettaviin taakkoihin liittyviä riskitekijöitä.
Tekee työnsä työmaan kokonaisuutta palvelevalla tavalla turvallisia työtapoja ja työjärjestystä noudattaen.
Osaa tehdä viikoittaiset ja päivittäiset kunnossapitotarkastukset.
Osaa tehdä pienehköt huollot ja kierrättää syntyvät jätteet asianmukaisesti.
Osaa tehdä sähköisten ja mekaanisten toimintahäiriöiden paikallistamisen.
Toimii sähköturvallisuusohjeiden mukaisesti.
Työskentelee turvallisesti ja ottaa huomioon myös muiden työntekijöiden työskentelyn.
Käyttää sopivia ja määräykset täyttäviä henkilökohtaisia suojaimia.
Pitää työskentelypaikan järjestyksessä.
Sijoittaa työvälineet käytön jälkeen oikein.
Osaa toimia trukinkuljettajan säädösten ja määräysten mukaan.
Osaa tehdä perushuoltotoimet trukille ja käyttää tarvittavia työvälineitä turvallisesti.
Osaa suorittaa trukinkuljettajan tehtävän turvallisesti, taloudellisesti ja ennakoivan ajon periaatteiden mukaisesti.
Osaa suunnitella ja valita kuljetustehtävään ja olosuhteisiin soveltuvan turvallisen ja taloudellisen reitin.
Ymmärtää kaasu-ja sähkötrukkien tekniikan sekä niiden käyttämien erilaisten polttoaineiden ympäristöystävällisyyden.
Hävikin estäminen, tuntee hävikin syntymisen mahdolliset syyt hyvin ja ehkäisee toiminnallaan hävikkiä.
Hallitsee taloudellisen pakkaustekniikan ja noudattaa ympäristönsuojeluohjeita pakkausmateriaalien käytössä.
Osaa toimia osana työtehtävänsä edellyttämää logistista järjestelmää.
Osaa toimia asiakaspalvelutilanteissa hahmottaen kokonaisuuden.
Osaa toimia elintarvikehygieniamääräysten mukaisesti.
Osaa huolehtia työympäristönsä järjestyksestä ja siisteydestä ja toimii asianmukaisesti jätteiden lajittelun suhteen.
Tietää terveellisen ravinnon ja liikunnan vaikutukset terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävänä tekijänä.
Edistää alansa kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista ja kehittää ammattinsa arvostusta omalla toiminnallaan.
Osaa kuljettaa kuorma-autoa säädösten ja määräysten mukaan. (noudattaa työssään työaika-, ajoaika- ja lepoaikasäädöksiä)
Osaa tehdä perushuoltotoimet kuorma-autolle ja käyttää tarvittavia työvälineitä turvallisesti.
Ymmärtää kuorma-auton huollossa kierrätettyjen osien käyttömahdollisuuden.
Osaa suorittaa kuljetustehtävän turvallisesti, taloudellisesti ja ennakoivan ajon periaatteiden mukaisesti, ymmärtää inertian vaikutuksen polttoaineen säästöön.
Osaa suunnitella ja valita kuljetustehtävään ja olosuhteisiin soveltuvan turvallisen ja taloudellisen reitin.
Ymmärtää kaasu-, sähkö- ja hybridiautotekniikan sekä niiden käyttämien erilaisten polttoaineiden ympäristöystävällisyyden.
Osaa toimia osana työtehtävänsä edellyttämää logistista järjestelmää.
Osaa toimia asiakaspalvelutilanteissa hahmottaen kokonaisuuden.
Osaa huolehtia työympäristönsä järjestyksestä ja siisteydestä ja toimii asianmukaisesti jätteiden lajittelun suhteen.
Tietää terveellisen ravinnon ja liikunnan vaikutukset terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävänä tekijänä.
Edistää alansa kestävän kehityksen periaatteiden toteutumista ja kehittää ammattinsa arvostusta omalla toiminnallaan.