Ajoneuvoala

Ajoneuvoalan perustutkinto | automekaanikko

Oletko kiinnostunut autoista ja niiden korjaamisesta? Tykkäätkö tehdä töitä käsin, ja nähdä kättesi jäljen? Ajoneuvoalan opinnoissa keskityt oppimaan auton huoltamista ja korjaamista. Osaamistasi täydennät halutessasi sähköalan, voimansiirron ja raskaan kaluston tekniikan opiskelulla. Meillä opiskelet suurimmaksi osaksi asiakaslähtöisissä työtehtävissä.

Tutkinnon suorittaneena osaat toimia ajoneuvojen huolto-, vianhaku- ja korjaustehtävissä huomioiden työssäsi ajoneuvoalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset. Hallitset huolto- ja korjaustöihin liittyvät tavallisimmat työmenetelmät ja osaa valita oikeat aineet ja tarvikkeet. Tunnet alasi lainsäädännön asettamat vaatimukset ja osaat varmistaa auton liikenneturvallisuuden ja toimivuuden. Alan ammattilaisena sinulla on loogista ajattelukykyä ja ongelmanratkaisutaitoa. Työ on pitkälti asiakaspalvelua, joten opit myös kuuntelutaitoa, täsmällisyyttä ja sosiaalisuutta. Osaat käyttää alasi tiedonhankinta- ja viestintävälineitä. Huomioit työssäsi työturvallisuuden, ympäristömääräykset, ohjeistukset ja työympäristön vaatimukset.

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa yhdessä suunnitellaan ja sovitaan mm. hankittavasta osaamisesta ja sen hankkimistavasta, näytöistä ja muusta osaamisen osoittamisesta, aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta sekä tarvittavasta ohjauksesta ja tuesta, kuten erityisestä tuesta.

Oppisopimus

Sinun mahdollista suorittaa tämä tutkinto joustavasti oppisopimuksella, jos sinulla on tiedossa koulutukseen soveltuva työpaikka ja työnantajaltasi suostumus oppisopimusopiskeluun.

Jatko-opinto- ja uramahdollisuudet

Kuten aina ammatillisen perustutkinnon suorittamisen jälkeen saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Ammattikorkeakoulussa voit jatkaa opintoja esimerkiksi ajoneuvotekniikan insinöörikoulutuksessa. Lisäksi voit opiskella ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, kuten esimerkiksi korikorjausta.

Automekaanikkona sinulla on monipuoliset perusvalmiudet erilaisiin autoalan työtehtäviin. Työskentelet yleensä merkki- sekä yleiskorjaamoilla. Suurehkoissa huoltamoissa ja korjaamoissa voit erikoistua määräaikaishuoltoon tai autojen alustassa olevien laitteiden, kuten ohjaus- ja voimansiirtolaitteiden tai moottorien korjaamiseen. Merkkikorjaamoissa erikoistut tiettyihin automerkkeihin. Voit työskennellä myös varaosamyyjänä, raskaan kaluston asentajana ja pienkoneiden korjaajana.


Yhteishaku 2024

Yhteishaussa voivat hakea perusopetuksesta tai ulkomailla perusopetusta vastaavasta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole toisen asteen koulutusta suoritettuna.

Hakuaika: 20.2.-19.3.2024

Hae koulutukseen (Opintopolku.fi)