Ajoneuvoala

Ajoneuvoalan perustutkinto | automekaanikko

Hakeminen

Oletko kiinnostunut autoista ja niiden korjaamisesta? Tykkäätkö tehdä töitä käsin, ja nähdä kättesi jäljen? Ajoneuvoalan opinnoissa keskityt oppimaan auton huoltamista ja korjaamista. Osaamistasi täydennät halutessasi sähköalan, voimansiirron ja raskaan kaluston tekniikan opiskelulla. Meillä opiskelet suurimmaksi osaksi asiakaslähtöisissä työtehtävissä.

Tutkinnon suorittaneena osaat toimia ajoneuvojen huolto, vianhaku ja korjaustehtävissä huomioiden työssäsi ajoneuvoalaa säätelevät lait, asetukset ja määräykset. Hallitset huolto- ja korjaustöihin liittyvät tavallisimmat työmenetelmät ja osaa valita oikeat aineet ja tarvikkeet. Tunnet alasi lainsäädännön asettamat vaatimukset ja osaat varmistaa auton liikenneturvallisuuden ja toimivuuden. Alan ammattilaisena sinulla on loogista ajattelukykyä ja ongelmanratkaisutaitoa. Työ on pitkälti asiakaspalvelua, joten opit myös kuuntelutaitoa, täsmällisyyttä ja sosiaalisuutta. Osaat käyttää alasi tiedonhankinta- ja viestintävälineitä. Huomioit työssäsi työturvallisuuden, ympäristömääräykset, ohjeistukset ja työympäristön vaatimukset.

Koulutuksen sisältö

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa yhdessä suunnitellaan ja sovitaan mm. hankittavasta osaamisesta ja sen hankkimistavasta, näytöistä ja muusta osaamisen osoittamisesta, aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta sekä tarvittavasta ohjauksesta ja tuesta, kuten erityisestä tuesta.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena, joka edellyttää työsuhdetta tai yrittäjyyttä, ja jonka voi aloittaa joustavasti.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisista perustutkinnoista saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Ammattikorkeakoulussa voit jatkaa opintoja esimerkiksi ajoneuvotekniikan insinöörikoulutuksessa. Lisäksi voit opiskella ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, kuten esimerkiksi korikorjausta.

Uramahdollisuudet

Automekaanikkona sinulla on monipuoliset perusvalmiudet erilaisiin autoalan työtehtäviin. Työskentelet yleensä merkki- sekä yleiskorjaamoilla. Suurehkoissa huoltamoissa ja korjaamoissa voit erikoistua määräaikaishuoltoon tai autojen alustassa olevien laitteiden, kuten ohjaus- ja voimansiirtolaitteiden tai moottorien korjaamiseen. Merkkikorjaamoissa erikoistut tiettyihin automerkkeihin. Voit työskennellä myös varaosamyyjänä, raskaan kaluston asentajana ja pienkoneiden korjaajana.

Kansainvälistyminen

Forssan ammatti-instituutissa sinulla on hyvät kansainvälistymisen mahdollisuudet: sinun on mahdollista suorittaa kieli- ja kulttuuriopintoja, lähteä ulkomaanvaihtoon tai opintomatkoille sekä osallistua lukuisiin kotikansainvälisyystapahtumiimme.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Teemme yhteistyötä Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK:n kanssa, jonka ansiosta sinun on mahdollista suorittaa ammattikorkeakoulun opintoja jo osana perustutkinnon opiskeluasi. Yhteistyöoppilaitoksemme Laurean AMK-opintoihin voit aluksi tutustua helposti kurkistusopintojen kautta. Väyläopinnoissa voit aloittaa AMK-opinnot jo toisen asteen opiskelun aikana.

Kauttamme on myös mahdollista päästä opiskelijavaihtoon, suorittaa kaksoistutkinto tai yhdistää opiskelu ja täysipainoinen harjoittelu sekä kilpaileminen Urheiluakatemian ansiosta.

Lue lisää:

Koulutukset

 • Automekaanikko, ajoneuvoalan perustutkinto

  Toteutusmuodot: Oppisopimus, Monimuoto, Lähiopetus

  Koulutuksen sijainti: Forssa

  Koulutus alkaa: 10.08.2023

  Haku alkaa: 20.02.2023

  Haku päättyy: 31.05.2023

  Hakeudu koulutukseen

 • Automekaanikko, ajoneuvoalan perustutkinto (oppisopimus)

  Toteutusmuodot: Oppisopimus

  Koulutuksen sijainti: Forssa

  Koulutus alkaa: 04.09.2023

  Hakeudu koulutukseen