Opiskelijat kehittivät oman sovelluksen työharjoittelussa Nethitissä

Modernit teknologiat yksinkertaistavat ihmiskunnan elämää. On erittäin mielenkiintoista seurata, kuinka tietotekniikan alalle ilmestyy päivittäin uusia tuotteita, jotka helpottavat kaikkien elämää. Opiskelijamme Michael Seyoum ja Arttu Mutka olivat yhtä aikaa työssäoppimassa Nethit Systems Ltd Oy:ssa. Michael opiskelee suomen kieltä kotoutumiskoulutuksessa ja Arttu opiskelee tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa. He ottivat suuria harppauksia ja näyttivät luovuuttaan työharjoittelussaan.

Michael Seyoum, Ohjelmistoarkkitehti ja tietojenkäsittelytieteilijä, kotoutumiskoulutuksen opiskelija, Faktia

Ajatus tuli meille, kun olin työharjoittelussa Nethitissä ja näimme Artun kanssa vanhoja televisioita varastohuoneessa. Ajattelimme, miksi emme herättäisi näitä televisioita henkiin. Suunnitelmana oli kehittää kehyssovellus, jota voitaisiin käyttää kaikkialla kuten kouluissa, sairaaloissa, toimistoissa ja ravintoloissa. TV Raiser-sovellus integroi ja näyttää oleellista tietoa tv-näytöillä. Sovellus muodostaa yhteyden verkon kautta älylaiteisiin lähiverkossa.

Sovelluksen ideana on ilmoittaa ja näyttää olennaisia tietoja organisaation paikallisessa verkossa. Se muodostaa yhteyden kaikkiin samassa verkossa oleviin älylaitteisiin. Se voi esimerkiksi näyttää koska kahvi on valmista ja pyytää työntekijää pitämään tauon.

Sovellus on tarkoitettu kaikille. Siitä on paljon hyötyä. Tulevaisuudessa se voi esimerkiksi auttaa vammaisia ja vanhuksia kotona. Se voi myös auttaa sokeita, koska sovellus käyttää myös ääniä. Se puhuu ihmisäänellä.

Nethit auttoi minua avaamalla heidän ovensa ja tarjoamalla muita hyödyllisiä resursseja idean alusta tähän päivään asti. Erityiset kiitokset Hanna Segarralle ja opettajallemme Mari Mattilalle. Intohimo! Rakastan mitä teen.

Arttu Mutka, Ohjelmistokehittäjä, tieto- ja viestintätekniikan opiskelija, Fai

Me Michaelin kanssa yhdessä keksittiin ajatus sovelluksesta, jossa tarkoituksena on käyttää esimerkiksi vanhoja telkkareita luomaan dahsport-näkymä. Sovelluksen pääidea on luoda näkymä, jossa pystyy näyttämään tietoa mahdollisimman mukavasti kortittyyppisillä paneeleilla ja modulaarisesti muokkaamaan sitä ja vaikuttamaan sen sisältöön. Sen käyttötarkoitukset ovat aika laajat. Tajusimme, että sillä on muitakin käyttötarkoituksia kuin vain näyttää tietoa. Sovellus on parhaiten yrityksille soveltuva, mutta sitä pystyy käyttämään myös yksityishenkilö.

Oli hyvä työskennellä toisen kanssa. Se antaa voiman kysyä toiselta ja referoida, jos jää itse jumiin. Tai jos itsellä on joku ajatus, niin on kiva, kun voi pallotella edestakaisin. Se antaa mahdollisuuden kehittää ajatusta.

Ohjelmistokehityksessä on tärkeää, että on oikeasti kiinnostunut, haluaa ohjelmoida. Haluaa keksiä ja oppia. On tärkeää, että osaa tehdä yhteistyötä. Niin saa paremman lopputuloksen.

Toivosin, että jatkossa pystyn kehittämään laajoja ja hyviä ohjelmakokonaisuksia mahdollisimman laajalle väestölle. Haluaisin osallistua open source -ohjelmiston kehittämiseen. Haluaisin myös työllistyä ajalle ja oppia vielä enemmän. Oppiminen on mielenkiintoista ja haluan oppia joka päivä.

Arttu (vas.) ja Michael kehittivät yhdessä oman sovelluksen työharjoittelussa.

Hanna Segarra, markkinointisuunnittelija, Nethit Systems Ltd Oy

Nethit on perustettu vuonna 2002. Tavoite on, että me tarjoamme kauppiaille monikanavaisen mahdollisuuden myydä heidän tuotteitaan. Eli me haluamme, että meidän asiakkaamme voivat kasvattaa heidän omaa toimintaansa. Me tarjoamme verkkokauppa -alustan toiminnanohjausjärjestelmän. Meillä on 250 verkkokauppa-asiakasta. Järjestelmässä tärkeintä on se, että varastosaldot ovat aina ajan tasalla, siten asiakaspalvelu on parempaa. Kauppiaille sen ylläpito on helppoa, kun kaikki tulee samasta rekisteristä eli ei ole kahta eri järjestelmää.  

Michael ja Arttu olivat yhtä aikaa työharjoittelussa. Michael näki meillä töissä televisioruutuja, jotka ei ole koskaan päällä. Puhuimme, että olisi hauskaa, jos televisiossa näkyy vaikka, että huomenna on webinaari, ensi viikolla on messu tai vaikka yrityksen myynti. Sovelluksella on paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä sovellus on vielä kesken. Se ei ole meillä vielä käytössä, vaan meidän pitää jutella, kun he saavat sen valmiiksi. Sovelluksen teko on aloitettu ja se näytti testissä tosi hyvältä. Vaikka Arttu ja Michael oli meillä työharjoittelussa, niin se ei ole meidän sovelluksemme, vain heidän oma tuotteensa.

Jutun kirjoittaja Dariia Kaspruk opiskelee kotoutumiskoulutuksessa Suomen kieltä. Hän oli itse työssäoppimassa Forssan Lehdessä.

teksti: Dariia Kaspruk, kuvat: Milanna Aaltonen