Oppisopimuksella maalariksi Valkaman Rakennetyössä

Oppisopimus on hyvä tapa tutustua ja kouluttaa uusia työntekijöitä

Valkaman Rakennetyö Oy:ssä on ollut vuosien aikana useita oppisopimusopiskelijoita. Yrittäjä Teemu Valkaman mielestä se on hyvä tapa oppia tuntemaan työntekijä. -Opiskelija oppii samalla talon tavoille ja osa heistä on työllistynyt vakituisiksi työntekijöiksi, kertoo Teemu Valkama. Tällä hetkellä Valkaman Rakennetyö Oy:ssä maalariksi opiskelee ypäjäläinen Tapio Mäkilä. Mäkilä aloitti maalariopinnot alkuvuonna juuri ennen kuin oppilaitoksessa siirryttiin etäopiskeluun koronatilanteen vuoksi.

Oppisopimukselle voi siirtyä kesken opintojen henkilöstöpalvelujen kautta

Mäkilälle oli ehdotettu maalariopintoja, sillä alan työllistymisnäkymät olivat hyvät. Tämä osoittautui todeksi lähes saman tein. Etäopiskeluun siirtyminen ei Mäkilän onneksi viivyttänyt hänen opintojaan, sillä hänelle tarjottiin työpaikkaa henkilöstöpalvelu JobPari Oy:n kautta. Oppisopimus ja työsopimus solmittiin ja Mäkilä jatkoi opintojaan työelämässä. Pintakäsittelyn perustutkinnon tutkintotavoitteet ovat täyttyneet työn ohessa ja Mäkilä on dokumentoinut työvaiheitaan. -Työ puhuu puolestaan ja mitään keinotekoista ei ole, kertoo koulutusasiantuntija Taina Sipilä.

Räätälöityjä oppisopimusjaksoja – vaikka kuukausi kerrallaan

Töiden sesonkivaihtelut voitaisiin ottaa huomioon vielä paremmin, sanoo Valkama. Perinteisesti opiskelijat etsivät työssäoppimispaikkoja lukukauden aikana, jolloin ulkomaalaustöitä on vähemmän. Työelämän kanssa voidaan kuitenkin sopia alakohtaisesti, milloin työtä olisi enemmän tarjolla ja ajoittaa oppisopimus- ja työharjoittelujaksoja näihin ajankohtiin. Tärkeää on siis, että olemme jatkuvasti yhteydessä työelämän kanssa ja tiedämme yritysten tarpeet. Forssan ammatti-instituutissa oppisopimukset voidaan tehdä suoraan opettajien kanssa samoin kuin koulutussopimukset. Koulutussopimus tehdään silloin kun opiskelija siirtyy työelämään tekemään työssäoppimista. -Meiltä koulutusasiantuntijoilta voi kuitenkin kysyä ennakkoon yleistä tietoa oppisopimuksesta. Me ohjaamme työnantajan oikean opettajan luokse. Teemme myös laajennetut oppisopimukset. Laajennettu oppisopimus tarkoittaa sitä, että jos haluttua koulutusta ei löydy meidän oppilaitoksestamme, me hankimme tietopuolisen opetuksen toisesta oppilaitoksesta, mutta sopimusasiakirjat voidaan tehdä täällä paikallisesti, Taina Sipilä lisää.