Opiskelijalle
Autamme sinua opiskelupolkusi varrella monin eri tavoin. Saat neuvontaa ja ohjausta opintojen suunnittelussa, opiskelun aikaisissa tukiasioissa ja asumisessa. Tavoitteenamme on luoda sinulle turvallinen ja viihtyisä oppimisympäristö jossa opintosi sujuvat.
Opinto-ohjauksen tavoitteena on auttaa opintojen etenemisessä, tukea ja edistää opiskelijan henkilökohtaista kehitystä ja vahvistaa ammatillista kasvua. Opintojen jälkeen opiskelija siirtyy joko työelämään tai jatko-opintoihin.
Maria Arjoniemi, p. 040 3474 047
Päivi Hasia, p. 050 3620 878
Sirpa Järvenpää, p. 050 5962 828
Miia Ojala, p. 040 3474 075
sähköpostit etunimi.sukunimi@lhkk.fi
Kuraattori
Kuraattorin tehtävänä on opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäminen ja etujen valvonta. Kuraattori tarjoaa opiskelijalle tukea ja ohjausta opiskelussa, henkilökohtaisissa kysymyksissä sekä opintososiaalisissa asioissa. Kuraattorin kanssa voi luottamuksellisesti keskustella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta.
Kuraattoriin voi ottaa yhteyttä opiskelija itse, opiskelijan huoltaja, terveydenhoitaja, opettaja tai muu opiskelijan tilanteesta huolestunut henkilö. Kuraattoripalvelut ovat opiskelijalle maksuttomia, vapaaehtoisia ja luottamuksellisia.
Kuraattoripalveluita voivat käyttää ammatillista perustutkintoa suorittavat opiskelijat.
Kuraattorit
Yhteyttä voi ottaa myös Wilman kautta.
Tarja Mäkelä, puh. 050 5335 186
Maiju Kossila, puh. 040 4844 915
sähköpostit etunimi.sukunimi@lhkk.fi
Opiskeluhuollon psykologi
Psykologin tehtävänä on tukea opiskelijoiden mielenterveyttä sekä oppimista. Psykologi tarjoaa lyhytkestoista ohjausta, neuvontaa ja hoitoa opiskelijoiden hyvinvointiin, opiskeluun ja elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa.
Tavallisimpia psykologille hakeutumisen syitä ovat oppimiseen ja keskittymiseen tai mielialaan, väsymykseen, stressiin ja erilaisiin haitallisiksi koettuihin tunteisiin liittyvät asiat. Opiskelijat hakevat tukea usein myös ihmissuhteisiin tai tulevaisuudensuunnitelmiin liittyviin tai muihin mieltä painaviin tai opiskelua haittaaviin asioihin.
Psykologiin voi ottaa yhteyttä opiskelija itse, opiskelijan huoltaja, kuraattori, terveydenhoitaja, opettaja tai muu opiskelijan tilanteesta huolestunut henkilö. Psykologin palvelut ovat opiskelijalle maksuttomia, vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Psykologin vastaanotolle tullaan ajanvarauksella.
Psykologipalveluita voivat käyttää ammatillista perustutkintoa suorittavat opiskelijat.
Psykologit:
Yhteyttä voi ottaa myös Wilman kautta.
Hilkka Suvanne p. 040 630 4635
hilkka.suvanne@omahame.fi
Sini Suomi p. 040 62 67824
sini.suomi@omahame.fi
Sinin työpäivät: joka keskiviikko ja perjantai (sekä tarpeen mukaan aikaa on varattuna myös muille päiville)
Opiskeluterveydenhuollosta vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue (OmaHäme). Sen tavoitteena on opiskelijoiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveyden edistäminen. Työtä tehdään yhdessä huoltajien, opettajien ja muun oppilashuollon henkilöstön kanssa ja se on luottamuksellista. Opiskeluterveydenhuolto on lakisääteistä. Se on alle 18-vuotiaille maksutonta. Sen jälkeen osa maksuista määräytyy asiakasmaksulain mukaisesti. Ehkäisevät palvelut, kuten terveystarkastukset, ovat maksuttomia kaikille opiskelijoille.
Terveydenhoitajan tarkastus on ensimmäisenä ja lääkärin tarkastus toisena opiskeluvuonna yhdistettynä kutsuntatarkastukseen.
Terveydenhoitajat
Anne Korpela p. 040 657 0026
Avoin vastaanotto ma-pe klo 9 – 10, muina aikoina ajanvarauksella.
Eliisa Paija-Sulka p. 045 657 6301
Avoin vastaanotto ti ja to klo 9 – 10, muina aikoina ajanvarauksella.
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@lhkk.fi. Yhteyttä voi ottaa myös Wilman kautta.
Lääkäri
Yhteydenotot lääkärille terveydenhoitajan kautta.
Opiskeluterveydenhuollon palvelut kuuluvat perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa sekä tutkintoon valmentavassa koulutuksessa (TUVA) opiskeleville.
Työvoimakoulutuksessa olevalla opiskelijalla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin, jos hän opiskelee opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetussa oppilaitoksessa ja opintotukeen oikeutetussa koulutuksessa.
Opiskeluterveydenhuollon palvelut eivät kuulu opiskelijoille, jotka opiskelevat työsopimukseen perustuvassa oppisopimuskoulutuksessa, jolloin he ovat työterveyshuollon palvelujen piirissä.
Jokaisella ammatillisen koulutuksen opiskelijalla (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot, erikoisammattitutkinnot ja valmentava koulutus) on oikeus saada tarvitsemaansa tukea ja ohjausta opintoihinsa.
Opiskelija saa ohjausta ja tukea
Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän tarvitsee säännöllistä tukea opinnoissaan oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi. Erityisen tuen tarve voi nousta esiin myös opintojen aikana, esimerkiksi yllättävän elämäntilanteen vuoksi.
Opintojen erityisellä tuella pyritään siihen, että opiskelija pystyisi saavuttamaan tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen. Erityisen tuen järjestelyt ovat yksilöllisiä ja ne suunnitellaan opiskelijan tarpeista lähtien. Tuen tarvetta selvitetään monin eri tavoin, mm. opintojen alussa suoritettavilla lähtötasotestauksilla, opiskelijan haastattelulla sekä mahdollisiin aiempien opintojen tukitoimiin liittyvillä dokumenteilla. Opiskelijan oma aktiivisuus ja tuen tarpeista kertominen ovat tärkeässä roolissa. Koulutuksen järjestäjä tekee päätöksen erityisestä tuesta keskusteltuaan asiasta opiskelijan kanssa. Alaikäisen opiskelijan kohdalla erityisen tuen suunnitelman laatimiseksi pyydetään huoltajan suostumus.
Erityisopettaja tekee viranhaltijaesityksen erityisestä tuesta ja laatii opiskelijalle erityisen tuen suunnitelman. Opiskelijan kanssa sovitut oppimisen ohjaus- ja tukitoimet kirjautuvat myös opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (= HOKS).
Tukitoimia voivat olla esimerkiksi:
Erityisen tuen tarve otetaan huomioon myös opiskeltaessa työpaikalla, näyttöjen suunnittelussa ja järjestämisessä sekä näyttöympäristöjen valinnassa.
Ohjattu paja
Jos olet suunnittelemassa koulutusalan vaihtoa ja suoritat pelkkiä yto-opintoja (= yhteiset tutkinnon osat), tarvitset rauhallisen oppimisympäristön, apua kirjallisissa tehtävissä tai sinulla on haasteita itsenäisesti suoritettavissa oppimistehtävissä, tukenasi on ohjattupaja.
Ohjatussa pajassa on erityisopettaja paikalla kokoaikaisesti ja paja toimii maanantai – torstai klo 8.15–14.00 ja perjantaisin klo 8.15–12.00.
Ohjatussa pajassa on mahdollisuus työskennellä joko ohjatusti tai itsenäisesti oman tarpeesi mukaan.
Koulutusalojen omat tuetut pajat
Monilla koulutusaloilla toimii tuettuja pajoja, joissa voi suorittaa rästiin jääneitä oppimistehtäviä tai kokeita. Tuetussa pajassa sinua ohjaa ammatilliset opettajat, ammatillinen ohjaaja ja/tai erityisopettaja.