Yksilölliset opintopolut
Kiinnostaako sinua kiertotalous ja ympäristön tila? Haluatko vaikuttaa siihen, millainen maapallo meidän tuleville sukupolville jää? Kestävän kehityksen polun tarjoamilla opintojaksoilla pääset syventymään tähän sinulle tärkeään teemaan.
opettaja ja vastuullisuus- ja ilmastokoordinaattori
+358 408225687
karita.stenfors-selkala@lhkk.fi
Ympäristö- ja vastuullisuusosaamisella on työelämässä kysyntää – varaudu tulevaisuuteen nyt! Olemme kestävän kehityksen edelläkävijäoppilaitos: nämä asiat ovat meille arkipäivää ja sisäänrakennettuja ammatillisiin opintoihimme alasta riippumatta. Jos tunnet paloa kestävään kehitykseen, voit syventää osaamistasi ja tulla osaksi edelläkävijöiden joukkoamme, eräänlaiseksi vastuullisuusagentiksi!
Jokaisen opintoihin sisällytettyjen kestävän kehityksen kurssien lisäksi sinun on mahdollista syventää osaamistasi esimerkiksi valinnaisilla opinnoilla kuten kestävän tulevaisuuden rakentaminen, kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet sekä vastuullisuusviestintä tai suorittamalla teemaan liittyviä tutkinnon osia kuten ekoneuvojakoulutuksen. Ja jos oikein innostut, voit jatkaa polkua Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen tai ICT biotalouden koulutuksiin.
Kestävä kehitys on meille Forssan ammatti-instituutissa yksi strateginen painopisteemme. Olemme vuodesta 2014 alkaen kehittäneet aktiivisesti kestävän kehityksen mukaista toimintaanmme OKKA-säätiön oppilaitosten kestävän kehityksen toimintajärjestelmän mukaisesti. Oppilaitoksemme myönnettiinkin ensimmäisenä Suomessa Kestävä tulevaisuus oppilaitoksessa -sertifikaatti.
Kestävän kehityksen polulla pääset opiskelemaan kestävää kehitystä juuri sinua kiinnostavien ja valitsemiesi opintokokonaisuuksien kautta. Kaikki tarjoamamme kestävän kehityksen opintokokonaisuudet löydät Fain kestävän kehityksen puusta.
Lisätietoja kestävän kehityksen opinnoista saat vastuuopettajaltasi.
Orientaatiojaksolla aloittava opiskelija osallistuu vastuullisuus- ja ilmastokoordinaattorin pitämään johdantoluentoon LHKK:n kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta.
Perustutkintoihin sisältyy yhteisten aineiden (yto) kurssi. Opintojaksolla hankitaan kestävän kehityksen edistämisen työelämätaitoja ja perehdytään niihin oman ammatin ja kestävän elämäntavan näkökulmasta. Tavoitteena on tunnistaa oman ammatin ympäristövaikutukset ja saada käytännön työkaluja kestävän kehityksen edistämisen arviointiin osana ammatillisia valmiuksia.
Opitaan vastuullista viestintää ja vastuullisuudesta viestimistä. Opiskellaan kestävän kehityksen ja vastuullisen viestinnän keskeistä sanastoa, eettisiä ohjeita vastuulliseen viestintään journalismissa, mainonnassa ja tiedottamisessa. Perehdytään lähdekriittisyyteen ja medialukutaitoon erityisesti sosiaalisessa mediassa ja faktantarkistuksessa. Tutustutaan vastuullisuusraportin analyysiin, infografiikkaan ja sanastoon sekä alaan liittyviin sertifikaatteihin ja ympäristömerkkeihin.
Syvennetään osaamistaan erilaisten ympäristöön vaikuttavien ilmiöiden ymmärtämisessä ja kausaliteettien hahmottamisessa. Osallistutaan keskusteluun ja kehitetään kriittistä tarkastelua ja opitaan arvioimaan toimenpiteiden ympäristö- ja sosioekonomista merkitystä. Tutustutaan ympäristöpolitiikkaan ja siihen liittyviin lieveilmiöihin sekä hahmotetaan ilmiöiden ja toimenpiteiden mittakaava.
Opiskellaan tulevaisuustietoista toimintaa, vastuullisten kuluttamisratkaisujen tekemistä ja aktiivisena kansalaisena toimimista. Opitaan tunnistamaan, miten omalla toiminnalla vaikutetaan tulevaisuuteen. Opitaan toimimaan vastuullisena kuluttajana, aktiivisena kansalaisena ja ammattilaisena.
Tutustutaan kiertotalouden periaatteisiin, liiketoimintamallien tuntemiseen ja kiertotalousratkaisun ideointiin. Opitaan kiertotalouden käsitteistöä ja liiketoimintamalleja sekä ideoimaan jokin kiertotalousratkaisu ja arvioimaan sen liiketoimintamahdollisuuksia. Opitaan ymmärtämään kiertotalouden merkitys yritystoiminnan perustana.
Opitaan arvioimaan kestävään kehitykseen vaikuttavia tekijöitä työssään sekä suunnittelemaan kestävän kehityksen edistämiseen liittyviä toimintatapoja. Opitaan, miten toimitaan kestävän kehityksen edistäjänä sekä arvioimaan kestävän kehityksen edistämisen onnistumista työssään tai alallaan. Tämä kurssi suoritetaan lähes kokonaan työelämässä.
Opintojaksolla hankitaan kestävän tulevaisuuden työelämätaitoja ja perehdytään niihin oman ammatin ja kestävän elämäntavan näkökulmasta. Tavoitteena on tunnistaa oman toiminnan ja oman ammatin ympäristövaikutuksia ja saada käytännön työkaluja kestävän kehityksen edistämisen arviointiin osana ammatillisia valmiuksia. Kurssi on tarkoitettu at ja eat opiskelijoille, lyhytkoulutuksiin tuleville sekä kaikille asiasta kiinnostuneille.
Opintojaksolla tutustutaan luonnon monimuotoisuuteen, biotalouteen, digitalisaatioon ja liiketoimintamalleihin. Kurssi toimii syventävänä jatkokurssina Kestävä tulevaisuus 1 kurssin jälkeen.
Opintojakson tavoitteena on syventää opiskelijan ymmärrystä kiertotalousajattelusta tieto- ja viestintätekniikka-alalla, henkilökohtaisten valintojen vaikutuksesta tulevaisuuteen sekä kiertotalouteen eri organisaatioissa, ammateissa ja toimialoilla. Kurssilla perehdytään tieto- ja viestintätekniikan ammattietiikkaan, vastuullisuuteen ja oikeudenmukaisuusuuteen, tietotekniikan mahdollisuuksiin kestävän kehityksen edistämisessä, tietokoneiden sekä tietoteknisten laitteiden materiaali- ja energiatehokkuuteen, energiansäästöominaisuuksiin sekä käytettyjen laitteiden uusiokäyttöön ja kierrätykseen.
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää kestävän kehityksen eri osa-alueiden merkityksen, vastuullisuuden liiketoiminnassa ja tuntee kiertotalouden liiketoimintamallit. Tutustutaan resurssien rajallisuuteen, kiertotalouden määritelmään ja taloudelliseen hyvinvointiin. Opitaan kuluttajataitoja, työelämätaitoja, yrittäjyyttä ja kestävän tulevaisuuden rakentamista.
Jaksolla opitaan vastuullisia raaka-ainehankintoja sesongin mukaan, kustannustehokkuutta ja hävikkiä. Tutustutaan laitteiden energiatehokkaaseen käyttöön, vesivastuullisuuteen alalla, alakohtaisiin ympäristömerkkeihin, kemikaalien ympäristövaikutuksiin ja ergonomiaan.
Tunnistetaan paikallista kulttuuriperintöä ja sen vaikutusta nykypäivään. Perehdytään alueen paikallishistoriaan ja miljööseen, pohditaan ja ymmärretään paikallisen kulttuuriperinnön vaikutusta ja merkitystä nykyajassa, käytetään tietoa kiertotaloustuotteen tai –palvelun suunnittelun ja toteutuksen pohjana. Opitaan suunnittelemaan ja valmistamaan kiertotaloustuote tai -palvelu kulttuuriperintöä hyväksi käyttäen. Etsitään yhteistyökumppani työelämästä, etsitään tietoa kierrätysmateriaaleista ja niiden saatavuudesta, suunnitellaan ja toteutetaan tuote tai palvelu, ymmärretään kiertotalous ja elinkaariajattelu tuotteen suunnittelussa ja toteutuksessa, lasketaan tuotteen valmistuskulut ja hinta sekä tuotetiedot ja hoito-ohjeet, huomioidaan turvallisuus, arvioidaan omaa työtä ja työskentelyä.
Opitaan hankkimaan tietoa paikalliskulttuurista, soveltamaan paikalliskulttuuria suunnittelussa ja toteuttamaan paikalliskulttuuriin pohjautuva tuote. Perehdytään asuinpaikkakunnan erilaisiin kulttuuri-ilmiöihin ja persoonallisiin piirteisiin, jotka tekevät osaltaan paikkakunnasta yksilöllisen. Opitaan tuotteen suunnittelua ja valmistusta, työsuunnitelman tekemistä ja kustannustehokkuuden laskemista. Esitellään tuote, lasketaan tuotantokulut ja hinnoitellaan tuote.
Selvitetään ilmastonmuutoksen lähtökohtia, esitetään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja ratkaisuja ja vahvistetaan ilmastovastuullista toimintaa. Tutustutaan kestävään hyvinvointiin, ihmisen toiminnan aiheuttamaan ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden suojaan ja elämään maapallolla sekä ilmastonmuutokseen Suomessa. Opitaan tunnistamaan ja pienentämään hiilikuormaa sekä ilmastonmuutoksen hillintään omalla toimialalla.
Tutustutaan jätehuollon lainsäädäntöön ja viranomaismääräyksiin. Opitaan jätehuollon ja kierrätyksen ympäristövaikutusten arvioimista, jäte- ja kierrätysneuvontaa sekä neuvontamateriaalin laatimista.
LHKK ja HAMK ovat sopineet opiskelumahdollisuuksista ja väyläopinnoista alla oleviin koulutuksiin
Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen koulutus (HAMK Keke) ja
Tieto- ja viestintätekniikan biotalouden koulutus (HAMK ICT Biotalous)
LHKK:n opiskelijoille mahdollistetaan AMK-opintojen suorittaminen lukuvuosikohtaisen suunnitelman mukaisesti soveltaen HAMK:n avoimen väylän käytänteitä.