Elintarvikeala

Elintarvikealan perustutkinto | lihatuotteiden valmistaja

Hakeminen

Kiinnostaako sinua miten elintarvikkeet valmistetaan? Elintarvikealan opinnoissa opit elintarvikkeiden valmistamista sekä valmistustekniikoiden ja -prosessien kehittämistä. Myös ravitsemus- ja hygieniaosaaminen ja taloudellisuuden opettelu ovat opinnoissasi keskeisellä sijalla. Elintarvikealan ammattilaisena hallitset kädentaidot. Osaat työskennellä yhdessä muiden kanssa ja ratkaista ongelmia. Lisäksi osaat kehittää toimintaa ja olet laatutietoinen.

Meillä voit erikoistua kolmeen eri osaamisalaan: liha-alalle, elintarviketeknologiaan tai leipomoalalle. Liha-alan osaamisalan suorittaneena lihatuotteiden valmistajana osaat leikata lihaa ja valmistaa erilaisia lihavalmisteita.

Lihatuotteiden valmistaja työskentelee lihatuotteiden valmistusprosessissa yritystoiminnan periaatteiden mukaisesti ja vastuullisesti myös vaihtelevissa olosuhteissa ja kansainvälisessä ympäristössä. Hän noudattaa elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimuksia, valmistaa, pakkaa ja varastoi lihatuotteita, seuraa ja säätää valmistusprosessia, käyttää koneita ja laitteita sekä huolehtii pesu- ja puhdistustoiminnoista. Lihatuotteiden valmistaja valmistaa mm. erilaisia raakalihatuotteita, kestomakkaroita, kokolihatuotteita, kylmäsavutuotteita ja lihasäilykkeitä. Hän toimii luotettavasti ja omatoimisesti sekä työyhteisössään yhteistyökykyisesti. Hän suunnittelee omaa työtään ja tulkitsee ohjeita. Hän ottaa vastuun omista töistään ja arvioi omaa työsuoritustaan.

Lihatuotteiden valmistaja työskentelee liha-alan yrityksessä tai elintarvikehuoneistossa, kuten lihanleikkaamossa, lihavalmistetuotannossa, teurastamossa, lähettämössä tai lihankäsittely- ja myyntitehtävissä.

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa yhdessä suunnitellaan ja sovitaan mm. hankittavasta osaamisesta ja sen hankkimistavasta, näytöistä ja muusta osaamisen osoittamisesta, aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta sekä tarvittavasta ohjauksesta ja tuesta, kuten erityisestä tuesta.

Oppisopimus

Sinun mahdollista suorittaa tämä tutkinto joustavasti oppisopimuksella, jos sinulla on tiedossa koulutukseen soveltuva työpaikka ja työnantajaltasi suostumus oppisopimusopiskeluun.

Jatko-opinto- ja uramahdollisuudet  

Kuten aina, ammatillisista perustutkinnoista saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit myös hakeutua alan ammattitutkintoon tai erikoisammattitutkintoon.  

Lihatuotteiden valmistajana työskentelet lihanleikkaamoissa, lihavalmistetuotannossa tai teurastamoissa.


Yhteishaku 2024

Yhteishaussa voivat hakea perusopetuksesta tai ulkomailla perusopetusta vastaavasta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole toisen asteen koulutusta suoritettuna.

Hakuaika: 20.2.-19.3.2024

Hae koulutukseen (Opintopolku.fi)


Koulutukset

 • Lihatuotteiden valmistaja, elintarvikealan perustutkinto

  Aloitus 14.8.2024 tai henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

  Toteutusmuodot: Lähiopetus, Monimuoto

  Koulutuksen sijainti: Forssa

  Koulutus alkaa: 14.08.2024

  Haku alkaa: 01.01.2024

  Haku päättyy: 30.05.2024

  Hakeudu koulutukseen