Kasvatus- ja ohjausala

Vammaisalan ammattitutkinto

Hakeminen

Vammaisalan ammattitutkinnolla osoitat laaja-alaisen osaamisesi työskennellä kehitysvammaisten parissa. Tutkinto soveltuu   esimerkiksi kehitysvammaisten asumisyksikössä, työ- tai päivätoimintakeskuksessa, päivähoidon tai koulun erityisryhmässä tai henkilökohtaisena avustajana työskenteleville osaamisen syventämiseen.

Vammaisalan ammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa kartutat taitoasi tukea, hoitaa ja ohjata kehitysvammaista henkilöä ja hänen läheisiään eri tilanteissa, elämänvaiheissa sekä erilaisissa toimintaympäristöissä. Saat koulutuksessa työsi tueksi myös uusinta tietoa kehitysvammaisuudesta sekä kehitysvammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen tarkoitetuista palveluista.

Kohderyhmä

Eri-ikäisten kehitysvammaisten asumis-, opiskelu- ,työskentely tai palveluympäristöissä työskentelevät.

Kuvaus

Suorita vammaisalan ammattitutkinto ja sen kehitysvammatyön osaamisala. Tutkinnon suoritettuasi saat kehitysvamma-alan ohjaaja (AT) nimikkeen. Vammaisalan ammattitutkinnon voit suorittaa työn ohella ilman muodollisia pohjakoulutusvaatimuksia.

Vammaisalan ammattitutkintoa suorittaessasi

 • Kartutat taitoasi tukea, hoitaa ja ohjata kehitysvammaista henkilöä ja hänen läheisiään eri tilanteissa, elämänvaiheissa sekä erilaisissa toimintaympäristöissä.
 • Saat työsi tueksi uusinta tietoa kehitysvammaisuudesta sekä kehitysvammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen tarkoitetuista palveluista.


Koulutuksen lähipäiviä on kerran kuukaudessa (mahdollisuus osallistua myös etäyhteyksin) lukuun ottamatta kesä-heinäkuuta.

Oppisopimus

Koulutus on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelijalla tulee olla soveltuva alan työpaikka ja työnantaja, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus. Oppisopimuskoulutus on maksutonta sekä työntekijälle että työnantajalle.

Opiskelun henkilökohtaistaminen

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa määritellään opiskelun sisältö ja aikataulu sekä näyttötilaisuudet. Opiskelija, jolla on kattava ja monipuolinen ammatillinen osaaminen, voi osoittaa ammattitaitonsa myös suoraan näytöissä, ilman osallistumista valmistavaan koulutukseen.

Koulutukset

 • Kehitysvamma-alan ohjaaja, vammaisalan ammattitutkinto

  Oppisopimuskoulutus on maksutonta sekä opiskelijalle että työnantajalle.

  Toteutusmuodot: Oppisopimus

  Koulutuksen sijainti: Forssa

  Koulutus alkaa: Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan

  Hakeudu koulutukseen