Talotekniikka-ala

Ilmalämpöpumppuasentaja, talotekniikan osatutkinto

Hakeminen

Talotekniikan perustutkinnon osa: Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen, 15 osp

Kohderyhmä

Osallistu ilmalämpöpumppuasentajan koulutukseen ja hanki tarvittava osaaminen ja pätevyys LVIS-alan pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asennustehtäviin. Koulutuksessa tutustut kylmäalan perustietoihin ja kartutat ilmalämpöpumppujen asennukseen tarvittavaa osaamistasi.

Koulutus sopii LVIS-alan asentajille ja yritysten työntekijöille, joiden työtehtäviin sisältyy kylmäalan asennus- huolto- tai kunnossapidon tehtäviä sekä yrittäjille, jotka haluava laajentaa osaamistaan ja palvelutarjontaansa kylmäalalle. Koulutus sopii hyvin myös kunnossapidon työntekijöiden lisäkoulutukseksi.

Alle 3 kg kylmäainepätevyyskoulutuksen suorittaneet henkilöt voivat toimia lämpöpumppuasentajina, joiden tehtäviin kuuluvat laitteiden asennus, kunnossapito, huolto, korjaaminen, käytöstä poistaminen, vuototarkastus ja talteenotto.

Koulutuksen päätteeksi suoritetaan näyttö, jonka hyväksytty suorittaminen oikeuttaa hakemaan asentajan pätevyystodistusta alle 3 kg kylmäainetta sisältäviin laitteisiin (Tukes, e3a).

Sisältö

Koulutus kestää n. 3 kk ja siinä käydään läpi mm.

 • Kylmätekniikan perusteet ja Log PH
 • Kylmäaineet ja öljyt ja Log PH
 • Kylmäalan lainsäädäntö ja pätevyydet
 • Kylmäaineputkiston asennustekniikka
 • Ilmalämpöpumput ja niiden asentaminen
 • Ilmalämpöpumpun asennusharjoitukset
 • Juotosharjoittelu ja kylmäkomponenttien vaihtoharjoitukset

Koulutuksen päätteeksi suoritetaan näyttö, jonka hyväksytty suorittaminen oikeuttaa sinut hakemaan asentajan pätevyystodistusta alle 3 kg kylmäainetta sisältäviin laitteisiin (Tukes, e3a).

Lähipäivät (6) sisältävät teoriakoulutusta ja työharjoituksia. Lisäksi itsenäisesti tehtäviä harjoituksia verkossa. Näyttöpäivä sovitaan erikseen kunkin opiskelijan kanssa.

Oppisopimus

Koulutus toteutetaan vain oppisopimustoteutuksena, eli sen suorittaminen edellyttää tutkinnon osaan soveltuvaa työpaikkaa ja työnantajalta suostumusta oppisopimusopiskeluun. Koulutus edellyttää tutkinnon osaan soveltuvaa työpaikkaa ja työnantajalta suostumusta oppisopimusopiskeluun. Myös yrittäjän oppisopimus on mahdollinen.

Kustannukset

Oppisopimuskoulutus on maksutonta.

Pätevyyshakemuksen kustannuksista vastaa työnantajayritys/yrittäjä. Koulutuksen aikana on myös lisämaksusta mahdollisuus suorittaa Tulityökortti- ja/tai Työturvallisuuskorttikoulutus.

Valinta

Haastattelu sekä tarvittaessa kielitesti niille, joiden äidinkieli ei ole suomi.

Koulutukset

 • Ilmalämpöpumppuasentaja, talotekniikan osatutkinto

  Lähipäivät oppilaitoksessa klo 8 -15, kuusi tapaamiskertaa:

  Syksy 2024: 6.9., 20.9., 4.10., 25.10., 1.11., 15.11.

  Toteutusmuodot: Oppisopimus

  Koulutuksen sijainti: Forssa

  Koulutus alkaa: 06.09.2024

  Haku alkaa: 29.04.2024

  Haku päättyy: 23.08.2024

  Hakeudu koulutukseen