Ajankohtaiset

Forssan ammatti-instituutin keramiikka-ala täyttää tänä vuonna 30 vuotta

avatar

Tanja 25.11.2020

30-vuotta sitten Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen perustettiin uusi linja lasi- ja keramiikka-alan koulutusta varten. Ensimmäiset uuden linjan opiskelijat aloittivat opinnot yleisjaksolla elokuussa 1990.  Keramiikkatilat saneerattiin entisiin oppilaitoksen metalliopetustiloihin. Tilojen suunnittelu alkoi syksyllä 1989 ja tilat valmistuivat 1991. Uusien työtilojen pidettiin soveltuvan keramiikan ja lasitekniikan opetukseen hyvin, sillä avaruutta, ilmaa ja valoisuutta riitti. Vastaavaa linjaa ei ollut muissa oppilaitoksissa. Outi Roos (o.s. Nieminen) tuli kuvataiteen ja kulttuuriaineiden opettajaksi. Tammikuussa 1991 remontoitiin artesaani-opiskelijoille uusi keramiikkapaja.

-Aloitin työt Tammelassa syksyllä 1989. Tehtäviini kuului kulttuuri- ja taideaineiden opetus ja tulevan uuden linjan opetuksen ja tilojen suunnittelu. Se oli jännittävää, sillä olin itsekin vasta hiljattain valmistunut. Läheisten kannustuksella tartuin ainutkertaiseen toimeen. Koulutus alkoi ensin kolme vuotisena kokeiluna, mutta vakiintui kokeilun jälkeen ja uusia opiskelijoita alettiin ottamaan vuosittain, muistelee keramiikka-alan vastuuopettaja Outi Roos.

Keramiikalla ja savella on materiaalina kymmenien tuhansien vuosien historia ihmisen apuna niin käyttöympäristössä kuin alusta alkaen myös esteettisessä sekä kertovassa ilmaisussa. Savi materiaalina on syntynyt maaperässä miljoonien vuosien aikana. On kiehtovaa ajatella tämän erityisen materiaalin matkaa ajassa. Saven ominaisuudet ovat edelleen samat, mutta monikäyttöisenä se kulkee mukana nykyajan kestävässä muotoilussa, tulevaisuuden innovaatiossa sekä uusissa työelämän tehtävissä.

Nykyään keramiikka-alan koulutusta järjestetään Forssassa ja keramiikka-alan ammatillinen perustutkinto kuuluu Taideteollisuusalan perustutkintoon ja ammattinimike on artesaani. Artesaanikoulutus muutti Forssaan Tammelan toimipisteestä kesällä 2016.

-Opiskelijat ovat eri-ikäisiä ja tulevat eri puolelta Suomea. Näin on ollut koulutuksen alusta lähtien. Se on ollut rikkaus. Kulttuurit, tiedot ja taidot kohtaavat monin tavoin ammatillisen osaamisen karttumisen rinnalla, Roos kertoo.

Teksti ja kuva: Noora Jussila, merkonomiopiskelija, viestinnän työssäoppija