Työttömyys ja joustavat opintopolut antoivat Akulle mahdollisuuden tehdä haaveesta totta

Aku Sinisalo istuu päiväkodin pihassa liukumäen reunalla

Kun forssalainen Aku Sinisalo ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi viime vuoden lopulla, hän alkoi heti tiedustella uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksista alueella. Forssan ammatti-instituutin tarjonnassa olikin pian alkava lähihoitajakoulutus, ja nyt Aku suuntaa uudelle uralle lastensuojeluun.

Aku Sinisalon ensimmäinen työharjoittelujakso uusissa opinnoissa on alkanut. Arki päiväkodissa on tuntunut luontevalta, eikä suurperheen vanhemmalle ole tullut vastaan suuria yllätyksiä. Tulevaisuuden lähihoitajalla on kuitenkin tähtäimessä ura lastensuojelun parissa.

Vielä viime vuonna Aku työskenteli Parmarinen tehtaalla, mutta ajatuksissa oli jo jonkin aikaa muhinut toive uudesta suunnasta työelämässä. Irtisanomiset ja lomautukset tuotantolaitoksella johtivat pohtimaan, mitä olisi tehtävissä.

– Valtakunnallinen uutisointi lastensuojelun tilanteesta vahvisti ajatustani, että sotealalle lähteminen tarjoaisi mahdollisuuden tehdä työtä, jolla on minulle merkitystä. Lopulta työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuessani aloin heti kysellä mahdollisuuksista uudelleenkouluttautumiseen, Aku kertaa.

Forssan ammatti-instituutilla eli Failla oli sopivasti pian alkamassa työvoimakoulutuksen lähihoitajan perustutkinto-opinnot. Aku lähetti hakemuksen, onnistui pääsykokeissa ja aloitti tammikuussa opinnot hänelle laaditun opetussuunnitelman mukaisesti lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalla.

Fai on osa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymää, joka kuuluu seudulliseen elinvoimaverkostoon (VIRTA). Verkosto edistää alueen elinvoimaa ja työllisyyttä, ja koulutuksen tärkeitä kumppaneita ovat yritykset, TE-palvelut sekä ohjauksen ammattilaiset.

– Ammatillinen koulutus järjestyy meillä joustavasti. Huomioimme yksilön tarpeet opintojen ja urapolun suunnittelussa. Jokaiselle tehdään oma suunnitelma olemassa olevan osaamisen ja koulutuksen pohjalta. Myös hakijan toiveita kuunnellaan ja yhdessä mietitään koulutuksen jälkeistä työllistymistä tai jatkokoulutusta, kertoo opinto- ja uraohjaaja Minna Luoto.

Aku Sinisalo istuu päiväkodin pihassa liukumäen reunalla
Aku Sinisalo ehti tehdä vuosia töitä teollisuus- ja rakennusalalla, mutta lomautuksen myötä tarjoutui mahdollisuus mielessä jo pitkään hautuneen alanvaihdon toteutukseen. Työharjoittelu päiväkodissa on vasta alkua uusille urasuunnitelmille.

Uusia suuntia ja jatkuvaa oppimista

Työelämän murros, teknologian kehittyminen sekä muun maailman ilmiöt ja trendit ohjaavat päivittämään työelämässä tarvittavaa osaamista. Osalle muutos tulee pakon edessä esimerkiksi työttömyyden tai terveydentilan muutosten vuoksi. Lisäksi työpaikoilla tapahtuvat muutokset voivat ohjata organisaatioiden tai yritysten henkilöstöä päivittämään osaamistaan työn ohella.

– Jatkuvan haun hakijoiden tarpeet koulutukselle ovat hyvin moninaiset. Koko tutkinnon suorittamisella on silloin erityistä merkitystä, jos ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Joillakin aloilla työllistymiseen sekä jatko-opinnoissa korkea-asteella se on myös tarpeellinen, Minna kertoo.

Myös yleinen suunta koulutusajan lyhentämiseen ja työllistymisen nopeuttamiseen näkyvät Fain arjessa.

– Aikuiset haluavat nopeasti takaisin työelämään. Osaamista esimeriksi päivitetään kahdella tai kolmella tutkinnon osalla, jotka täydentävät jo kertynyttä osaamista ja parantavat työllistymismahdollisuuksia.

Fain jatkuvan haun mallissa opintojen aloitukset on keskitetty vuoden sisällä neljään yhteiseen aloitusaikaan.

– Ensi syksynä on kaksi yleistä aloitusta syys- ja lokakuussa. Joillekin aloille voimme ottaa opiskelijoita joustavasti läpi vuoden etenkin silloin, jos kyse on työelämälähtöisestä oppimisesta tai oppisopimuksesta, Minna vinkkaa.

Minna muistuttaa, että työharjoittelu on hyvä mahdollisuus avata työpaikkojen ovia. Työssäoppimisjakson aikana sekä työnantaja että opiskelijat voivat turvallisesti tutustua toisiinsa ilman taloudellista sitoutumista.

Myös Aku pohtii, että tärkeää uuden alan opintojen aikana on saada jalkaa oven väliin mahdolliseen tulevaisuuden työpaikkaan. Hän uskoo, että oppisopimus voisi olla hyvä mahdollisuus päästä tekemään tulevaisuudessa työtä lastensuojelussa.

– Työssäoppimisen jälkeen monet jatkavat työpaikoilla opinnot loppuun oppisopimuksella, jolloin opiskelija on työsuhteessa työnantajaan ja saa palkkaa opiskelun ajan. Eri opintomuotoja voi myös joustavasti yhdistellä koko opintojen ajan, mutta koko tutkinnon voi suorittaa myös työelämässä. Osa on ollut työpaikalla työssäoppimassa työvoimaetuudella, Minna kertoo.

Aku kiittelee erityisesti nopeaa toimintaa opintohaaveiden toteuttamisessa. TE-palvelujen ja koulun yhteistyö hakuprosessin taustalla oli hänen mielestään sujuvaa. Lisäksi oma vastuuopettaja auttaa aina, kun on kysyttävää.

– Nyt itselläni on ihan eri tavalla motivaatiota opiskeluun kuin nuorena. Kotiin ei tarvitse jäädä, vaan Forssassa on paljon uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksia, Aku kannustaa muita samassa tilanteessa olevia.

Tutustu täällä Fain koulutusaloihin ja tarkista seuraavat aloitusajat.

Etkö tiedä, mille alalle hakisit? Voit pohtia mahdollisuuksiasi yhdessä opinto- ja uraohjaajan kanssa. 
Täytä avoin koulutushakemus.

Syyskuussa on alkamassa uusia työvoimakoulutuksia. 
Päivitetyn koulutusten listan näet TE-palvelujen sivuilta.